We kennen allemaal de beelden van Schiphol. Vanwege de stakingen bij het grondpersoneel staan de vertrek- en aankomsthallen bomvol met koffers. Koffers waarvan de rechtmatige eigenaren ver te zoeken zijn. Gezien de aanhoudende problematiek op Schiphol bestaat er een kans dat ook uw bagage zoekraakt.
Het is verstandig om onderstaande stappen te volgen in een dergelijke situatie. Wellicht heeft u recht op een schadevergoeding.
- Doe navraag bij de luchtvaartmaatschappij. Zijn de koffers echt vermist dan kunt u de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Hier kunnen wij u bij helpen.
- Heeft u een vergoeding gekregen van de luchtvaartmaatschappij maar is deze niet toereikend? Het restant van het schadebedrag kan afhankelijk van de polisvoorwaarden geclaimd worden bij de reisverzekeraar.
De foto's van het Timmermans Golf Toernooi 2022 zijn klaar.
https://myalbum.com/album/NGtj9cZRbzwwP5/
Graag een foto in PDF formaat? Neem contact met ons op.
Zonnepaneeldeeltjes komen bij een brand soms kilometers ver weg terecht.
Daardoor ontstaat mogelijk schade aan bijvoorbeeld vee of gewassen.
Wie er voor de kosten van het opruimen opdraait is vaak niet duidelijk,
aansprakelijkheid is niet altijd aan de orde.
Nationale Nederlanden biedt per direct dekking voor het opruimen van
zonnepaneeldeeltjes op de milieuschadeverzekering.
Denk hierbij aan schade aan dieren of spullen van anderen en bedrijfsschade
door het opruimen.
Wellicht zullen er in de toekomst meerdere verzekeraars volgen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor via telefoonnummer 0162-427528.
Doorbreking van CMR limiet vaak te voorkomen door Verklaring van recht.
Wettelijke regeling
De verklaring voor recht is geregeld in art. 3:302 BW: “Op vordering van een bij een rechtsverhouding onmiddellijk betrokken persoon spreekt de rechter omtrent die rechtsverhouding een verklaring van recht uit”. Hoewel de wet het heeft over een verklaring van recht, gebruiken juristen meestal de term verklaring voor recht.
Er wordt mee bedoeld dat de rechter bindend kan vaststellen wat de rechtsverhouding tussen partijen inhoudt.
Doel en functie
Wie naar de rechter gaat heeft vrijwel altijd een financieel belang : de eiser wil schadevergoeding wegens wanprestatie of wegens onrechtmatige daad, terugbetaling van een geldbedrag op grond van onverschuldigde betaling, enzovoort. Als de wederpartij de wettelijke grondslag voor die vordering in de correspondentie voorafgaande aan de rechtszaak betwist, vraagt de eiser meestal in de procedure die volgt een verklaring voor recht om de voor de vordering ingeroepen grondslag te bevestigen. Als de verklaring voor recht wordt toegewezen, staat de (betwiste) grondslag vast en ligt de weg naar toewijzing van een op geld waardeerbare vordering open.
In een verklaring van recht-procedure begint, na een (inter-)nationale wegtransportschade de vervoerder zelf een procedure tegen de ladingeigenaar. De vervoerder vraagt de Nederlandse rechter om vast te stellen dat de te betalen schadevergoeding niet meer bedraagt dan de CMR limiet.
Als de vervoerde goederen een hoge waarde hebben, maar een laag gewicht kan dit enorm veel uitmaken. De Nederlandse rechter zal namelijk in beginsel oordelen dat de vergoeding inderdaad moet worden berekend aan de hand van de CMR-limiet.
Het is dus van groot belang dat u per direct contact met ons kantoor opneemt om te bepalen of een dergelijke maatregel nodig is.
Indien u enkele voorbeelden wenst zou eens kunnen nazoeken op publicatie van Prof.mr. Claringbould.
Blijft verzekeren betaalbaar !!!
Anno 2019 zijn de premieverhogingen voor het verzekeren van transportrisico’s nog steeds niet voorbij. Steeds meer verzekeraars trekken zich terug uit de transportsector. De overgebleven verzekeraars doen er alles aan om de risico’s te kunnen blijven verzekeren. Denk hierbij niet enkel aan schades aan de vrachtauto, maar ook aan schade aan de lading. De claims voor letselschades rijzen eveneens de pan uit.
Wederom in het 1e kwart van 2019 zijn er meer schades gemeld dan in 2018. Verzekeraars zullen naast aanpassingen in premie ook eigen risico’s naar boven bijstellen. Een eigen risico voor Wa van € 1500,= is geen uitzondering. Een eigen risico voor Casco van € 2000,= komen vaker voor dan gedacht.
Verzekeraars zijn al jaren bezig met schadelast beheersing door het geven van adviezen en instructies. Dit alles levert niet voldoende besparing op.
Om continuïteit in het verzekeren te kunnen waarborgen kijkt een verzekeraar steeds vaker naar de oorzaak en of veroorzaker. Hoe heeft een schade zich kunnen voordoen en hoe kunnen we de schade verhalen op de veroorzaker !!
Men doet onderzoek of bijvoorbeeld de bestuurder in het bezit is van de juiste kwalificatie om een voertuig te mogen besturen, was er sprake van ongeoorloofd gedrag of was er sprake van belemmering in het zicht. Hierbij zal men steeds vaker een wellicht denkbeeldige grens van privacy gaan overschrijden door belgegevens op te vragen. Camerabeelden langs de weg,dashcambeelden etc.
Veroordelingen van bestuurders en of werkgevers volgen elkaar vaker en vaker op.
Appende trucker bestraft met 240 uur na dodelijk ongeval
Tien jaar cel voor trucker die door telefoon gezin doodrijdt
veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval
En na een ernstig ongeval met dodelijke afloop volgt altijd een strafrechtelijk onderzoek.
Dit zijn enkele voorbeelden van 2018 aangaande appen en bellen. Wees voorzichtig en vooral gewaarschuwd.
Menselijk of technisch falen?
Iemand is pas verantwoordelijk te houden voor schade als er sprake is van aansprakelijkheid. Iets moet onrechtmatig zijn,er moet causaal verband zijn en er moet schade zijn.
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Er zijn 3D-printers waarmee je zelf spullen kunt maken en er is zelfs al een zelfsturende auto. Maar wie is aansprakelijk als een dergelijk product niet goed functioneert en schade veroorzaakt? Dat blijkt een lastige vraag die niet zomaar te beantwoorden valt.
Enkele voorbeelden :
- Impact drones
De zakelijk gebruiker van een drone moet aan allerlei strikte eisen voldoen, maar die eisen gelden niet voor de particuliere gebruiker van een drone. Gebruik van een particuliere drone valt standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP), maar het gebruik van de zakelijke drone valt niet standaard onder de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB).
- Impact 3D-printers
Dit wordt ook wel de Smart Industry genoemd. Door deze industrie kunnen productieprocessen efficiënter worden ingericht en kunnen er sneller nieuwe klantspecifieke en op maat gemaakte producten gefabriceerd worden. Zo kan een 3D-printer bijvoorbeeld al een bloedvat maken of een schroefje van de motor van een vliegtuig.
- Impact kunstmatige intelligentie (KI)
Onder KI wordt verstaan de mogelijkheid van machines, software en apparaten om zelfstandig problemen op te lossen. Aan de hand van vooraf ingegeven scripts imiteren de machines het denkvermogen van de mens.
- Impact van de deeleconomie
In de deeleconomie draait het niet om bezit, maar om gezamenlijk gebruik van. Daarin handelt de particulier soms als ondernemer. Bovendien worden zaken geleend van of door iemand.
De hiervoor genoemde trends komen voort uit digitalisering en technologische ontwikkelingen. En de vraag voor alle genoemde trends is: wie is er nu aansprakelijk voor die schade? De eigenaar, de producent, de verkoper, of de schrijver van de software?Het is van enorm belang dat binnen uw aansprakelijkheidsverzekering datgene is geregeld wat te maken heeft met uw hoedanigheid. Geef wijzigingen tijdig door. Beter goed geregeld dan te laat.