Als zich tijdens het sporten of tijdens spel een ongeluk voordoet, geeft de veroorzaker vaak aan dat hij voor dit soort schade verzekerd is op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Of de aansprakelijkheidsverzekeraar ook daadwerkelijk gaat uitkeren, is nog maar de vraag! Dat hangt af van de omstandigheden van het specifieke geval.
De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is per 1 juli 2015 en per 1 juli 2016 in werking getreden. De wet moet voorkomen dat een werknemer wordt onderbetaald. Onderbetaling wil zeggen dat de werknemer een vergoeding ontvangt die lager is dan het minimumloon of het loon op grond van een cao. De werknemer heeft de mogelijkheid de werkgever of opdrachtgever van zijn werkgever aan te spreken. Naast de werkgever of opdrachtgever is de naast hogere opdrachtgever (bijvoorbeeld de opdrachtgever van de opdrachtgever als er sprake is van een keten van opdrachtgevers) mede aansprakelijk voor betaling van een vergoeding voor de verrichte arbeid ter grootte van het verschuldigde loon.
De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt de voormalige, huidige en toekomstige bestuurders en toezichthouders van verenigingen en stichtingen bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen. Bestuurders en toezichthouders kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, hetgeen wil zeggen dat elke persoon afzonderlijk kan worden aangesproken voor de totaal te verhalen vermogensschade, ook al is deze (mede) veroorzaakt door een medebestuurder of -toezichthouder.